Dočasný prezident Turčynov vyzval Rusko, aby skončilo s agresiou

03.03.2014 Celý región

Moskva 3. marca (TASR) - Úradujúci ukrajinský prezident Olexandr Turčynov dnes povedal, že ruská vojenská prítomnosť na Kryme sa stupňuje a vyzval Moskvu, aby zastavila svoju agresiu a pirátstvo. Informovala o tom agentúra Reuters.

"Situácia na Kryme zostáva napätá a ruská vojenská prítomnosť (v tejto oblasti) sa stupňuje," uviedol Turčynov na tlačovej konferencii. "Vyzývam ruskú vládu, aby prestala s provokáciami, agresiou a pirátstvom. Toto je zločin a vy zaň budete pykať," dodal dočasný ukrajinský prezident.

Ruská Čiernomorská flotila podľa Turčynova zablokovala ukrajinské bojové plavidlá v Sevastopolskom zálive, kde má svoju základňu.

Dočasný ukrajinský prezident taktiež povedal, že situácia v niektorých regiónoch na juhu a východe Ukrajiny, kde žije veľa ruskojazyčného obyvateľstva, je "náročná", ale ukrajinské úrady majú situáciu pod kontrolou.

Rusko uskutočnilo manévre s ostrou muníciou v Kaliningradskej oblasti

Ruské vojnové lode a pobrežné jednotky dnes začali manévre v Kaliningradskej a Leningradskej oblasti na západe krajiny. Informovala o tom agentúra RIA Novosti s odvolaním sa na hovorcu ministerstva obrany.

Manévre s ostrou muníciou, ktoré sú súčasťou previerok bojovej pripravenosti nariadených minulý týždeň prezidentom Vladimirom Putinom, prichádzajú v čase zintenzívňujúcej sa medzinárodnej krízy, keď sa množia dôkazy o tom, že sa ruskí vojaci rozmiestňujú na ukrajinskom polostrove Krym.

Hovorca ruského Západného vojenského okruhu, ktorý susedí s Ukrajinou, potvrdil, že na cvičeniach Baltskej flotily sa zúčastnila široká škála armádnych zložiek vrátane pechoty, tankových divízií, vojenského delostrelectva a protivzdušnej obrany.

Jednotky Baltskej flotily pri manévroch simulovali letecké, pozemné aj námorné bojové situácie. Ruský minister obrany Sergej Šojgu uviedol, že neohlásené inšpekcie vyše 150.000 vojakov jednotiek západnej a severnej armády nesúvisia so situáciou na Ukrajine. Manévre sa majú ukončiť ešte dnes.

Rusko vyzvalo ukrajinskú armádu na Kryme, aby sa do utorňajšieho rána vzdala

Velenie ruskej Čiernomorskej flotily vyzvalo dnes ukrajinské sily na polostrove Krym, aby sa v utorok do 05.00 h miestneho času (04.00 h SEČ) vzdali, inak ruské ozbrojené sily zaútočia. Informovala o tom agentúra Interfax-Ukrajina s odvolaním sa na zdroj z ukrajinského ministerstva obrany.

Ultimátum podľa agentúry Interfax-Ukrajina vydal veliteľ ruskej Čiernomorskej flotily generál Alexander Vitko.


"Ak sa nevzdajú do piatej ráno, začne sa skutočný útok proti jednotkám a divíziám (ukrajinských) ozbrojených síl na celom Kryme," citovala agentúra Interfax-Ukrajina spomínaný zdroj.

Ukrajinské ministerstvo ultimátum zatiaľ oficiálne nepotvrdilo a nekomentovalo ju ani velenie Čiernomorskej flotily, ktorá má domovský prístav v meste Sevastopol na Kryme, momentálne ovládanom ruskými ozbrojenými silami.

Rusko poprelo existenciu ultimáta pre ukrajinskú armádu na Kryme

Rusko dnes poprelo existenciu ultimáta, podľa ktorého sa mali ukrajinské jednotky na Kryme vzdať do utorka 05.00 h miestneho času (04.00 h SEČ), inak ruské sily zaútočia na celom polostrove. Informovala o tom agentúra Interfax-Ukrajina s odvolaním sa na nemenovaného predstaviteľa štábu Čiernomorskej flotily.

"To je úplný nezmysel," citovala predstaviteľa agentúra Interfax-AVN. "Zvykli sme si na každodenné obvinenia z vykonávania nejakých vojenských akcií vo vzťahu k našim ukrajinským kolegom," dodal.

Údajné ultimátum podľa agentúry Interfax-Ukrajina vydal veliteľ ruskej Čiernomorskej flotily generál Alexander Vitko. Informoval o ňom zdroj z ukrajinského ministerstva obrany.

Mestá Cherson a Mykolajiv sa chcú pričleniť k Autonómnej republike Krym

Ukrajinské mestá Cherson a Mykolajiv sa chcú pripojiť k Autonómnej republike Krym. Správu priniesli ruské médiá s odvolaním sa na šéfa krymského parlamentu Vladimira Konstantinova.

Podľa jeho slov sa na neho s podobnými žiadosťami obrátili aj iné mestá a viaceré sevastopolské politické sily prejavili rovnaký záujem.

"Povedali sme im - rozhodnutie je na vás," konštatoval Konstantinov. Zdôraznil, že občania Sevastopolu, mesta s osobitým štatútom, by o prípadnom pričlenení rozhodovali v hlasovaní. "My sme pripravení poskytnúť im štatút osobitnej autonómie," dodal.

Cherson je prístavným ukrajinským mestom ležiacim severozápadne od Krymu pri ústí rieky Dneper. Žije tam viac ako 320.000 ľudí. Mykolajiv s viac ako pol miliónom obyvateľov je sídelným mestom Mykolajivskej oblasti. Leží na pobreží Južného Bugu asi 65 kilometrov od Čierneho mora.

Americký viceprezident vyzval Medvedeva na stiahnutie ruských síl z Krymu

Americký viceprezident Joe Biden vyzval dnes v telefonickom rozhovore ruského premiéra Dmitrija Medvedeva, aby Rusko stiahlo svoje jednotky z Ukrajiny. Informovala o tom agentúra Reuters. "Viceprezident naliehal na Rusko, aby stiahlo svoje jednotky (z Ukrajiny), podporilo okamžité vyslanie medzinárodných monitorovacích tímov na Ukrajinu a vstúpilo do zmysluplného politického dialógu s ukrajinskou vládou," uvádza sa vo vyhlásení Bieleho domu. Ruský premiér oponoval, že pre Rusko "je nevyhnutné chrániť záujmy všetkých ukrajinských občanov, vrátane obyvateľov Krymu a ruských občanov, ktorí sa nachádzajú na Ukrajine," uviedla kancelária ruského premiéra. Ruské sily podľa ruských i ukrajinských zdrojov od soboty prakticky bez jediného výstrelu obsadili a obkľúčili všetky základne ukrajinských ozbrojených síl na Kryme.

Európska únia pohrozila uvalením sankcií na Rusko

Ministri zahraničných vecí Európskej únie pohrozili dnes na svojom mimoriadnom zasadaní v Bruseli zastavením rokovaní o vízach a obmedzením spolupráce s Ruskom, ak Moskva nezmení svoju politiku voči Ukrajine. Informovala o tom agentúra DPA. V spoločnom vyhlásení ministrov zahraničných vecí EÚ sa spomína aj možnosť uvalenia sankcií na Rusko. Rusko by malo začať konať do štvrtka, na kedy je zvolaný mimoriadny summit EÚ o Ukrajine. Termín konania summitu potvrdil aj predseda Európskej rady Herman Van Rompuy.

Európska únia ďalej vyzvala Rusko, aby stiahlo svoje jednotky z Krymu a začalo rokovať s ukrajinskou vládou, uviedla šéfka európskej diplomacie Catherine Ashtonová.

"Ak sa neobjavia nejaké nesmierne rýchle a konkrétne opatrenia na zastavenie eskalácie zo strany Ruska, preruší sa celý rad kontaktov a do platnosti vstúpia konkrétne rozhodnutia," povedal francúzsky minister zahraničných vecí Laurent Fabius.

"Ak (Rusko) v najbližších dňoch neurobí kroky k zastaveniu eskalácie (napätia na Ukrajine), ... musia z toho vyplynúť dôsledky pre vzťahy medzi EÚ a Ruskom," dodal nemecký minister zahraničia Frank-Walter Steinmeier.

O Ukrajine bude tento týždeň mimoriadny summit EÚ

Mimoriadny summit hláv štátov a vlád EÚ k Ukrajine sa uskutoční už tento týždeň v Bruseli. Zatiaľ však nebol stanovený jeho termín, spomína sa však streda alebo štvrtok, pričom druhý deň sa zdá byť najpravdepodobnejší. Informovala o tom dnes rakúska agentúra APA s odvolaním sa na diplomatické zdroje.

V bruselskom sídle Rady EÚ už podľa APA prebiehajú prípravy na toto zasadnutie na vysokej úrovni. Novinári si okamžite rezervovali miesta.

Presný termín summitu oznámi predseda Európskej rady Herman Van Rompuy dnes večer po skončení mimoriadneho zasadnutia Rady EÚ pre zahraničné záležitosti.

Dnes zasadne Bezpečnostná rada OSN

O 21.30 h SEČ sa dnes v New Yorku uskutoční mimoriadne verejné zasadnutie Bezpečnostnej rady OSN. Predseda tohto grémia ho zvolal na základe písomnej žiadosti stáleho predstaviteľa Ukrajiny pri OSN z 28. februára.
 

Vyberte región

mark